Kloklezen

analoge klok lezen digitaal klokijken

Klokkijken: altijd en overal !

Kloklezen is voor volwassenen de meest evidente zaak van de wereld. Bedenk zelf maar eens hoe vaak per dag je op de klok of op je horloge kijkt! De klok zorgt voor tijdsbesef en structuur. Zonder klok kunnen er nauwelijks afspraken gemaakt worden. Tijd is dan ook een erg belangrijk begrip in onze drukke maatschappij. Daarom is kloklezen een vaardigheid die kinderen best zo snel mogelijk onder de knie krijgen.

Klok leren in het basisonderwijs

Volgens de ontwikkelingsdoelen van het basisonderwijs moeten de leerlingen zowel de analoge als de digitale klok kunnen lezen. Verder moeten ze de samenhang tussen uren, minuten en seconden kennen. Op school starten de kinderen het kloklezen met de analoge klok. Dit is klok met wijzers. Rond de leeftijd van 8 jaar komt er de digitale klok bij, wat het kloklezen een pak ingewikkelder maakt.

Het probleem kloklezen aanpakken

Kloklezen is voor kinderen vaak erg moeilijk. Klok leren was al een probleem voor de kinderen van vroeger en is nu nog steeds een struikelblok voor vele kinderen. Het verschil met vroeger is dat er vandaag de dag heel wat leuke en speelse manieren zijn om de vaardigheid onder de knie te krijgen en in te oefenen.

De klok leren lezen hoeft helemaal niet saai te zijn. Als ouder heeft het weinig zin om het kloklezen erin te drammen door extra werkbladen af te drukken en er een soort taakstraf van te maken. Intengendeel. Wij raden u aan om er net iets leuks van te maken. Speel eens een spelletje mee. Het kind zal niet alleen genieten van de aandacht, maar zal er zeker ook heel wat van opsteken!

Kloklezen bevorderen: Educatieve gezelschapsspellen

Hoe laat is het Hora - kloklezen Klokkijken kaartspel Quiz it - klik klak klok

Vroeg begonnen is half gewonnen? Ravensburger heeft een spel dat een leuke initiatie vormt met het kloklezen. Het spel Hoe laat is het? is al geschikt voor erg jonge kinderen. Eerst krijgen de kinderen een begrip van tijd. Later leren ze zelfstandig klokkijken en het verband leggen tussen een deel van de dag en het bijhorende uur zoals bijvoorbeeld om 20:00 gaan slapen. Het spel Hoe laat is het heeft een systeem van zelfcontrole waardoor de kinderen het zelfstandig kunnen spelen.

Het educatief gezelschapsspel Hora van het merk Beleduc is ook een heel goede voorbereiding op het klok leren. Het is een memo spel waarmee kinderen leren dat er voor elk uur twee benamingen zijn zoals bijvoorbeeld 14:00 en 02:00 of 12:00 en 00:00. Als ze dit begrip beet hebben, wordt het kloklezen achteraf veel makkelijker.

Er bestaat eveneens een leuk Quiz spel over de kloklezen nl. Quiz it junior Klik klak klok. Dit spel is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar. Het bestaat uit 50 vragen en raadsels over klokkijken. Het zijn zeer gevarieerde opdrachten over tijd. De antwoorden (+ uitgebreide uitleg) vind je aan de achterkant van de kaarten. Een voorbeeldvraag is: Welk van de afgebeelde klokken vertelt je dat het tijd is om naar school te gaan?

Voor kinderen vanaf 9 jaar heb je het Klokkijkenkaartspel waarmee ze het hele uur, het halve uur, een kwartier, tien voor en twintig over oefenen. Het spel kan op twee manieren gespeeld worden. De makkelijkste manier is als domino waarbij het erom gaat om dezelfde tijdstippen aan elkaar te passen. Bij de meer uitdagende speelwijze mag je meerdere reeksen leggen en bij medespelers aanleggen of een kaart wegnemen. Je kan er bij deze variant ook voor kiezen om de tijdstippen op volgorde van vroeger en later te leggen.

Kloklezen bevorderen: Mini Loco

Ik leer klokijken Ik leer tijd dag en maand mini loco basisdoor

Mini Loco is een leermethode waarmee kinderen zelfstandig aan de slag kunnen. Je hebt een Mini Loco basisdoos van 12 blokjes nodig en een opdrachtenboekje naar keuze. Er zijn opdrachtenboekjes in verschillende thema's. Eentje hiervan is het Mini Loco boekje Ik leer Klokkijken. Dit boekje werd speciaal gemaakt om het klok lezen bij kinderen van 6 en 7 jaar te bevorderen.

Het Mini Loco boekje Ik leer Klokkijken bevat 12 opdrachten. Hier vind je vier voorbeelden.
1) Zoek het grootste getal. Bij deze opdracht krijgen de kinderen drie cijfers en moeten ze het grootste van de drie aanduiden bij de oplossingen.
2) Waar staat de kleine wijzer? Hier moeten de kinderen eerst aandachtig kijken naar de analoge klok. Als het bijvoorbeeld twee uur is, moeten ze bij de oplossingen een afbeelding zoeken met twee voorwerpen op.
3) Hoe laat is het? Hier moeten de kinderen de analoge klok omzetten naar de digitale.
4) Hoeveel minuten? Deze opdracht gaat over tijdsduur. Bij de opgave staat een analoge klok waarop een tijdspanne van 15 minuten gemarkeerd is. De kinderen moeten dat tijdsdeel bij de oplossingen terugzoeken.

Een andere aanrader is het Mini Loco boekje Ik leer tijd, dag en maand. In dit Mini loco boekje gaat het niet enkel over het aflezen van de klok, maar ook over het toch zo moeilijke tijdsbesef. Hieronder vind je weer vier voorbeelden.
1) Hoe lang duurt dit? Een douche 10 minuten, het bord afvegen 5 minuten,...
2) Welk seizoen? Hier moeten de kinderen objecten van hetzelfde seizoen bij elkaar plaatsen zoals bijvoorbeeld een kerstboom bij een sneeuwman of een zandbak bij de zon.
3) Hoe laat is het? De opgave bestaat erin om de analoge klok om te zetten in woorden zoals 'half 5' of '3 uur'.
4) Waar staat de dag van de week? Bijvoorbeeld woensdag moet tussen dinsdag en donderdag staan.
Ook voor dit boekje heb je de Mini Loco basisdoos nodig.

Hieronder vind je enkele voorbeelden uit bovenstaande Mini Loco boekjes:

Kleine Wijzer kloklezen wijzers klokkijken Kleinste getal seizoenen

Samenvattend

De klok leren lezen is een noodzakelijk. Wat ook de latere beroepskeuze of de toekomst van uw kind wordt, de vaardigheid kloklezen zal hij/zij altijd moeten beheersen. Als u ondervindt dat uw kind problemen heeft met het kloklezen, raden wij dan ook aan om er educatieve spelletjes mee te doen. Zoals hierboven aangehaald, zijn er heel wat leuke educatieve spelen die het klok leren ondersteunen. Het zelfvertrouwen en de kennis van het kind zullen snel toenemen.

Naast het kloklezen, is een veel voorkomend probleem in het basisonderwijs het rekenen met euro's. Ondervindt uw kind hier problemen mee? Bekijk dan zeker ook de pagina rekenen met geld om ideeën op te doen.